SmartGlass zorgt voor meer licht in donkere periodes

SmartGlass, het glas voor elk seizoen

De hoek waarin zonnestralen op de kas schijnen verschilt van seizoen tot seizoen. In de zomermaanden staat de zon hoog. De hoek is dus klein. In de donkere maanden is de hoek het grootst. SmartGlass zorgt voor een hoge transmissie tijdens die periodes, en voor meer haze tijdens de zomermaanden.

Hoeken van 40° tot 70°

Als de zon hoog staat – dus in de zomer – zit het met de instraling wel goed. Juist de periodes dat de zon lager staat zijn cruciaal voor de teelt. Het gaat dan met name om hoeken van lichtinval van 40° tot 70°.

Transmissie, reflectie, absorptie

De hoek van de lichtinval beïnvloedt niet alleen de instraling (transmissie). Ook de reflectie en de absorptie veranderen naarmate de hoek stijgt. Vooral de reflectie stijgt fors.

hoek lichtinval 0°hoek lichtinval 60°
transmissie90,6%82,0%
reflectie8,0%15,4%
absorptie1,4%1,7%

De haze daalt in vochtige periodes

Minder haze in natte periodes

SmartGlass heeft een zogenoemde adaptive haze. Als het glas nat of gecondenseerd is gaat de haze (lichtspreiding) omlaag. Tegelijk stijgt de hemisferische lichttransmissie, en dan met name bij de invalshoeken van 40° tot 70°. SmartGlass zorgt dus voor meer licht in donkere periodes.

hemisferische lichttransmissiehaze
droog weer81,7%85,0%
nat weer87,7%38%

Meer voordelen

SmartGlass heeft meer ijzersterke voordelen:

De wereld van glas

De wereld van glas

Glas is doorzichtig en glad. Maar wat weet u nog meer over glas? Lees ons dossier 'De wereld van glas' met informatie over onder meer de onstaansgeschiedenis, het productieproces en verschillende soorten glas.

Meer weten?

Glascom op Facebook

0 vind ik leuks, 0 reacties7 maanden geleden

Three story greenhouse Vertical Harvest of Jackson Hole passes GAP audit First US vertical farm receives GAP Certification Vertical Harvest of..

1 vind ik leuks, 0 reacties7 maanden geleden

De Naald opnieuw Theater van het jaar

Als cultureel partner van WestlandTheater De Naald feliciteren wij het hele team met deze mooie 1e plaats

1 vind ik leuks, 1 reacties10 maanden geleden